Accelerated Mobile Pages (AMP) van Google, wat is het en wat doet het?

Eric Hes

1 November 2016

Het is niet nieuw, het is wel nog heel onbekend. Dit is de reden dat we in dit blog artikel aandacht besteden aan de Accelerated Mobile Pages.


google op mobielWe beginnen even met de recente geschiedenis als het om Google en mobiel gaat.

Google hamert al heel lang op het optimaliseren van websites voor goede weergave op een mobiel apparaat (ook wel responsive of adaptive desging genoemd). Sinds het voorjaar van 2015 wordt een website die geschikt is voor weergave op mobiel ook daardwerkelijk beloond in de zoekresultaten. Gebruikt men Google op de mobiele telefoon dan komen websites die wel mobile-proof zijn hoger dan de websites die dat niet zijn. Een website die niet geschikt is voor mobiel kan anno 2016 eigenlijk niet meer, meer dan 50% van alle zoekopdrachten wordt tegenwoordig op een mobiel apparaat uitgevoerd. Indien een bezoeker jouw website niet goed kan lezen is hij binnen een seconde weer weg. Jammer, heel jammer!

In het najaar van 2015 kondigde Google aan dat het AMP ging opnemen in zijn zoekmachine. Ik ga straks verder in op de materie maar kortgezegd is een AMP pagina een versnelde versie van de 'normale' website pagina. Een AMP pagina wordt sneller geladen en zorgt dus voor een sneller mobiel internet. Het ondersteunen van AMP was in eerste instantie alleen mogelijk voor nieuwspagina's.

Het laatste stukje van de geschiedenis is heel recent. In september 2016 is Google AMP breder (voor alle websites) gaan ondersteunen. De websites die AMP ondersteunen worden nu bovendien voorzien van een label in de zoekresultaten. Dit ziet er zo uit:  

 amp labels google

 

Wat zijn Accerated Mobile Pages?

Genoeg geschiedenis, tijd voor een korte uitleg over wat AMP is.

Een 'gewone' pagina van een website (of hij nu geschikt is voor mobiel of niet) bestaat uit heel veel verschillende elementen. Het wordt nu een klein beetje technisch maar een webpagina is opgebouwd met HTML code, als er wat dynamiek op de pagina staat wordt daarbij vaak gebruik gemaakt van javascript. Ook worden scripts of aparte popup frames gebruikt om bijvoorbeeld video weer te geven. Wil je bijvoorbeeld een filmpje van YouTube tonen op je website, dan moet je een bepaalde code plaatsen en die code zorgt ervoor dat het filmpje mooi wordt weergegeven en afgespeeld kan worden. Hoe meer scripts er op een website zijn, hoe trager de website wordt. Wordpress websites zijn om deze reden vaak traag, Wordpress heeft veel plugins en die zijn funest voor de snelheid. 

google amp

Bij het omzetten van een gewone website pagina naar een AMP pagina worden alle 'vervuilende' (lees: vertragende) elementen verwijderd. Ze worden vervangen door aangepaste AMP varianten die uiteraard veel sneller zijn. De winst die gehaald kan worden bij het laden ligt tussen de 15 en 85%. Een enorme winst terwijl nog steeds dezelfde inhoud getoond wordt. Samengevat is een AMP pagina dus eigenlijk een uitgeklede variant van je 'normale' pagina.

"AMP is een uitgeklede variant van een gewone pagina"

De vraag die wellicht bij je op komt is:
Werkt alles nog als ik een AMP versie van mijn website laat maken?
Goede vraag, veel standaard dingen werken gewoon. Indien jouw website heel interactief is en heel veel dynamische componenten bevat dan is AMP wellicht minder geschikt. Niet alle functionaliteit wordt namelijk ondersteund op AMP.

Wat doet AMP met de positie in de zoekresultaten?

Het wel of niet hebben van een AMP variant van je website heeft geen invloed op de zoekresultaten. Althans nog niet. Google heeft in augustus aangegeven dat het de 'ranking' niet beïnvloed. Het lijkt echter een kwestie van tijd te zijn voor dat dat wel gebeurt. Nu Google al is begonnen om d.m.v. een label aan te geven of een website AMP ondersteunt of niet lijkt het een kwestie van tijd voordat het wel of niet ondersteunen van AMP ook beloond gaat worden. Al maak je je website nu al 'AMP proof', dan ben je de concurrentie in ieder geval een stap voor!

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

webhosting

Goedkope hosting is vaak funest voor SEO

Als het even kan wil je bovenaan staan in Google of in ieder geval boven je directe concurrenten.

bezoeker met latente behoefte

Hoe een toevallige website bezoeker een klant wordt

Dit is je vast wel eens overkomen: Je loopt door de supermarkt. Je hebt een lijstje mee met wat je precies nodig hebt en uiteindelijk kom je met veel meer...

efficientie door automatisering

Het verschil tussen het oude en nieuwe werken en denken

Afgelopen week werd ik geconfronteerd met een goed voorbeeld van het verschil tussen het oude en nieuwe werken en denken ofwel tussen bureaucratie en efficiëntie.

Hoe actief is SilverStripe in Europa?