Een succesvolle webshop beginnen? Makkie! Of toch niet?

Stefan Hes

11 September 2013

Kent u mensen binnen uw kennissen of familiekring die een webshop runnen of hebben gerund? Of kent u misschien mensen die plannen hebben om een webshop te starten? Vast wel. In mijn vrienden- en familiekring ken ik er meerdere, de ene meer succesvol dan de andere. Sommige doen het er bij, naast een gewone baan. Anderen zijn er op een 'professionele' manier mee bezig.

Het fenomeen 'webshop starten' is een klein beetje te vergelijken met beleggen op de beurs. Rond de eeuw wisseling nam het aantal particuliere beleggers op de beurs vlot toe. Misschien herinnert u zich nog de beursgang van Worldonline (een internet provider) of misschien wilt u daar liever niet meer aan herinnerd worden? Kort samengevat, er was een run op aandelen doordat grote koerswinsten werden voorspeld maar niets was minder waar, na de introductie is de koers alleen maar gekelderd. Een zeepbel die uit elkaar spatte.

Dat er veel mensen zijn die een webshop starten of plannen in die richting hebben komt mede door de positieve berichtgeving in de media. De branche groeit al jaren en er wordt net als destijds over de aandelenbeursen gemeld dat er op internet gouden bergen zijn te verdienen. Er wordt steeds meer geld uitgegeven op het internet en de economische crisis raakt de webwinkels niet of nauwelijks. Zet daarnaast het feit dat bij sommige mensen de huidige baan misschien wel op de tocht staat en ze dus naar nieuwe mogelijkheden zoeken om geld te verdienen plus het feit dat het vrij laagdrempelig is (lijkt) om een webwinkel te beginnen en we hebben een verklaring voor de enorme toename aan webwinkels.

Nu ik de vergelijking met de internet zeepbel op de beurs heb gemaakt is de vraag dan ook: is de groei aan webwinkels ook een zeepbel of valt er werkelijk veel te verdienen?

Het antwoord op deze vraag is mijns inziens niet eenduidig te geven. Ja, er valt goed te verdienen op het internet en nee, dit zal niet zomaar als een zeepbel uit elkaar spatten. Maar.....er zit wel een addertje onder het gras: Het opzetten van een webshop vraagt wel om een plan, zomaar starten zonder vooraf na te denken hoe je het wilt doen is dus niet verstandig. Een webshop beginnen naast een fulltime baan is als je het echt goed wilt doen bijna niet te doen. Een webshop zal alleen maar succesvol worden als je het professioneel en met een doordacht plan aanpakt.

Dat laagdrempelige valt dus in de praktijk vaak tegen. In sommige opzichten is het starten van een webwinkel natuurlijk wel makkelijker dan het starten van een fysieke winkel, je hebt bijvoorbeeld geen winkelpand nodig. Afhankelijk van de producten die je wilt gaan verkopen kun je het vaak vanuit je woonhuis of garage runnen. Wat veel mensen echter vergeten is dat er verder wel veel zaken vergelijkbaar zijn met een fysieke winkel. Je gaat echt een eigen onderneming leiden. Je moet mensen je winkel 'in lokken' en daarna moet je ze verleiden tot aankopen. Je moet je shop zo inrichten dat de bezoekers van de webshop niet alleen bezoekers zijn maar ook daadwerkelijk gaan kopen. Ook is het belangrijk dat mensen terugkomen als ze eenmaal gekocht hebben. Een vaste klantenkring opbouwen is belangrijk want het is 6 a 7 keer duurder om een nieuwe klant te werven dan een bestaande klant te behouden. Wat te denken van 'after sales', kunnen mensen goederen terugsturen, wat is je beleid en waar moet je je wettelijk gezien aan houden.

Een strategie (business plan), daar draait het dus om. Wie is je doelgroep, waar bevindt deze zich en hoe krijg je ze zover dat ze op jouw website komen en vervolgens wat kopen? Maar ook: waar zit je concurrentie en hoe zorg je dat men bij jou koopt en niet bij de concurrent?

Nadat je een goed plan hebt gemaakt, je strategie hebt bepaald, de juiste webwinkel software hebt aangeschaft en nagedacht hebt over de vezending en betaling van artikelen kun je een mooie website laten ontwikkelen. Nu nog de garage opruimen om je voorraden op te bergen en dan gaat het echte werk beginnen! Het is wachten op de eerste echte bestelling.

Als de eerste order er na al het voorbereidende werk dan eindelijk is zul je hoogstpersoonlijk en met groot enthousiasme de artikelen in pakken en naar het postkantoor brengen. Maar pas op! Denk niet dat je er nu bent, nu begint het pas echt.

Als je shop draait is het zaak je omzet te verhogen, daar gebruik je je oorspronkelijke plan voor maar het is ook zaak de bezoekers die in je shop komen goed te analyseren en je plan op basis van die analyse bij te stellen. Bepaal je winners en bleeders, bekijk bijvoorbeeld wat je topklanten gemeen hebben en maak gebruik van die kennis. Kijk welke artikelen het meest worden verkocht en via welke weg komen de mensen je winkel binnen (bijvoorbeeld zoekmachine of rechtstreeks). Zorg dat mensen terug komen door bijvoorbeeld vaste klanten te verleiden met kortingacties.

Ja, je hebt nu je eigen winkel en die vraagt onderhoud! De moraal van dit verhaal: Succesvol verkopen op internet kan nog steeds mits je het goed aanpakt, een makkie is het niet maar leuk en uitdagend wel. Succes!

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

efficientie door automatisering

Het verschil tussen het oude en nieuwe werken en denken

Afgelopen week werd ik geconfronteerd met een goed voorbeeld van het verschil tussen het oude en nieuwe werken en denken ofwel tussen bureaucratie en efficiëntie.

website rendement

Hoe haal ik meer rendement uit mijn website?

De meeste bedrijven hebben tegenwoordig wel een eigen website. Maar levert deze website u ook op wat u er van verwacht? Het komt helaas veel voor dat bedrijven fors hebben...

Google mobile

Nieuw Google beleid: Niet mobiel? Niet gevonden!

Het is zover, sinds 21 april telt uw website niet meer mee indien deze nog steeds niet mobielvriendelijk is! De mobielvriendelijkheid van websites is sinds 21 april een rankingsfactor in...

Welke webwinkel software? OpenCart vergeleken met Magento