Hoe actief is SilverStripe in Europa?

Eric Hes

7 November 2016

Onlangs werd in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, de jaarlijkse Europese SilverStripe Conferentie gehouden onder de naam StripeCon.
Zo’n 80 Europese bedrijven die in SilverStripe CMS & Framework ontwikkelen en mensen van SilverStripe Ltd. kwamen bijeen voor trainingen, presentaties en het uitwisselen van kennis en ervaring.

StripeCon: de Europese SilverStripe Conferentie

Sam Minnee, CEO en co-founder van SilverStripe Ltd. presenteerde SilverStripe 4, de nieuwe versie van SilverStripe waarvan de officiële release wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2017. Veelbelovende nieuwe features, maar wel alles in de vertrouwde gebruiksvriendelijke SilverStripe look & feel.
Bekijk een interview met Sam onderaan dit artikel.

Daarnaast waren er ondermeer presentaties over de mogelijkheden van e-commerce in SilverStripe, het OPAC Library portal gebouwd in SilverStripe en andere interessante en leerzame case studies.

Een korte sfeerimpressie van de conferentie:

Waarom SilverStripe? Hoe actief wordt het ontwikkeld?

Wij krijgen af en toe de vraag wat SilverStripe nu precies is, hoe groot het is en hoe actief het wordt doorontwikkeld. Een begrijpelijke vraag, want SilverStripe geniet over het algemeen minder bekendheid dan CMS'en als Wordpress en Joomla. De vergelijking met deze systemen kan echter niet helemaal één op één worden gemaakt want SilverStripe is méér dan een CMS. Het is in de basis een framework (vertaald: raamwerk), kortgezegd een hulpmiddel om sneller en volgens strikte (MVC) architectuur applicaties te ontwikkelen.
Daar waar met CMS'en zoals Wordpress en Joomla websites veelal worden opgebouwd met een aaneenschakeling van plug-ins (houtje-touwtje zeggen wij weleens gekscherend), worden websites/webapplicaties in SilverStripe native ontwikkeld op het framework. Dit maakt het veiliger, stabieler, sneller en beter beheersbaar.
SilverStripe ontwikkelaars zijn allemaal echte programmeurs, zij hebben kennis van de ontwikkelde applicatie tot in “de motor”. Bij webapplicaties die opgebouwd zijn met plug-ins voor de "bekendere" CMS’en is het vaak zo dat de bouwers wel kennis hebben van de werking van het CMS en de plug-ins, maar als er echt maatwerk uitbreidingen/aanpassingen gewenst zijn of als er problemen optreden, dan ontbreekt vaak de technische kennis daarvoor.

Veilig en stabiel

Misschien is het je weleens opgevallen dat de overheid en andere instanties die met vertrouwelijke en privacy gevoelige informatie werken, vrijwel nooit gebruik maken van systemen als Wordpress en Joomla? De reden daarvoor is o.a. het veiligheidsaspect en de stabiliteit.
SilverStripe daarentegen wordt veel gebruikt voor overheidswebsites en -applicaties in Australië, Nieuw Zeeland en Groot Brittannië. Ook in andere landen wordt door instanties steeds vaker voor SilverStripe gekozen.

Actieve community in Europa

Maar terugkomend op de vraag hoe groot en actief SilverStripe is in Europa: deze conferentie bewees maar weer eens dat SilverStripe ook in Europa een zeer actieve community van enthousiaste ontwikkelaars heeft. In zijn soort, CMS én Framework, kan SilverStripe beslist geen kleine speler worden genoemd.

SilverStripe Ltd. in Londen

Hierbij is nog het vermelden waard dat SilverStripe Ltd. in 2015 een vestiging in Londen heeft geopend, dit voor ondersteuning van de Europese partners, waaronder Hestec internetdiensten.

Interview met Sam Minnee, CEO en co-founder van SilverStripe Ltd.:

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

roi panel

Wat levert mijn website op? De ROI van een website uitgelegd

Natuurlijk wil iedereen graag geld verdienen met een website. Uit onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven geen idee hebben wat hun website eigenlijk oplevert.

is daar geen app voor

Is daar geen app voor?

Stel je hebt een probleem of je zoekt iets? Wat doe je? Even googlen....of nog mooier, misschien is er wel een app voor.

Google mobile

Nieuw Google beleid: Niet mobiel? Niet gevonden!

Het is zover, sinds 21 april telt uw website niet meer mee indien deze nog steeds niet mobielvriendelijk is! De mobielvriendelijkheid van websites is sinds 21 april een rankingsfactor in...

IDEAL heeft een broer: iDIN, een nieuwe online inlogmethode