Goedkope hosting is vaak funest voor SEO

Eric Hes

21 November 2016

Als het even kan wil je bovenaan staan in Google of in ieder geval boven je directe concurrenten. Daarom ga je aan de slag met SEO, Search Engine Optimalisation, of gewoon in onze eigen taal: ZoekMachine Optimalisatie. Bij SEO is belangrijk: relevante content, een goede opbouw van de broncode van je website, de metatags op een juiste manier gebruiken en nog diverse andere zaken in je website zelf.
Velen zijn zich echter niet bewust van de invloed van hosting op de ranking in zoekmachines. Sterker nog: als je voor webhosting de verkeerde keuzes maakt of de configuratie niet op de juiste manier wordt gedaan kan dat zelfs funest zijn voor de positie van jouw website! Al je SEO inzet en investering ten spijt.

seo hosting

In dit artikel geef ik je 5 tips waar je op moet letten bij de hosting van je website met het oog op SEO.

Tip 1: Zorg dat je website en je e-mail niet op dezelfde server worden gehost.

Bij veel goedkopere hostingproviders draaien zowel je website als je e-mailboxen op één en dezelfde server. Handig en goedkoop voor de provider, deze hoeft immers maar één server te onderhouden. Maar voor de ranking van jouw website kan het nadelig zijn. E-mail gaat namelijk steeds vaker gepaard met spam, waardoor dergelijke servers die ook e-mail verzenden met enige regelmaat op zogenoemde blacklists terecht komen, wat ook invloed zal hebben op de websites die op diezelfde server draaien.

Maak je gebruik van Office 365 of Gmail? Dan lijkt er op het eerste gezicht geen probleem te zijn, immers jouw e-mailhosting is dan gescheiden van je websitehosting. Maar: op dezelfde server maken andere gebruikers waarschijnlijk wel gebruik van de e-mail én dat blijft dus ook nadelig voor jouw website!

Tip 2: Kies voor een hostingserver in het land waar je gevonden wilt worden.

Je wilt in Nederland goed gevonden worden, maar jouw (budget) hostingprovider heeft zijn servers in de Verenigde Staten staan? Dat is dan nadeling voor de ranking van jouw website. Ten eerste geeft Google voorrang aan websites die gehost worden in het doelland, Google ziet dat op basis van ip-adres. Tweede nadeel is dat hosting in de VS (of andere verre oorden) per definitie een vertragingsfactor is. Misschien gaat dat om milliseconden, maar voor Google en Bing telt elke milliseconde! Tragere websites zullen altijd een lagere positie krijgen t.o.v. snellere websites, dit is een belangrijke rankingsfactor.

Tip 3: Weet met welke andere websites je de server deelt.

Hosting van een "normale" website gebeurt vaak op een hostingserver die wordt gedeeld met andere websites. Hierbij wordt ook het ip-adres gedeeld. Op zich is dat geen probleem, het is een goede oplossing om hosting betaalbaar te houden en om schaarse IPv4-adressen te besparen. Bij sommige hostingproviders deel je echter de server met honderden andere websites, 300 tot 500 websites is hierbij geen uitzondering. Dit heeft dan natuurlijk wel invloed op de snelheid van de server, die deel je immers ook. Maar wat nog SEO-schadelijker kan zijn is het risico dat zich tussen deze honderden medegebruikers obscure websites bevinden, bijvoorbeeld spammers, frauduleuze websites etc. Omdat jouw website dan hetzelfde ip-adres en dezelfde server gebruikt als deze obscure websites zal Google jouw website ook aanmerken als potentiëel gevaarlijke website!

Tip 4: Laat je website op slechts één URL bereikbaar zijn.

Heb je meerdere domeinen die naar jouw website leiden? Geen probleem, maar zorg er wel voor dat je website feitelijk slechts onder één domein bereikbaar is. Laat de extra domeinen daarom 301-redirecten naar je hoofddomein in plaats van dat ze een alias zijn. Hetzelfde geldt voor je domein mét en zonder www: zorg dat je website niet onder beiden bereikbaar is, maar redirect www naar "zonder www" of andersom. Zorg er ook voor dat je website niet onder het ip-adres bereikbaar is, redirect deze ook naar het domein.
Als je website wel onder meerdere adressen bereikbaar is kan de zoekmachine dit namelijk zien als dubbele content, wat ook weer nadelig is voor de ranking.

Tip 5: Beveilig je website met SSL / HTTPS.

Sinds 2015 geeft Google voorrang aan websites die beveiligd zijn met een SSL certificaat. Dit zijn websites die bereikbaar zijn onder https:// i.p.v. http:// (dus met de toevoeging van een S van Secure). De verwachting is dat SSL een steeds belangrijkere invloed zal gaan krijgen in de ranking. Vanaf 2017 zal Google bovendien websites die een inloggedeelte hebben, maar géén SSL, expliciet als onveilig gaan bestempelen.
Naast de voordelen van SSL voor SEO geeft SSL bovendien ook vertrouwen: bezoekers zien in de browser de groene httpS aanduiding, wat betekent dat de website veilig is!

ssl

 

Conclusie

Als je SEO serieus neemt (en wie doet dat nu niet tegenwoordig?), dan kies je niet zomaar de eerste de beste hostingprovider. Hostingproviders die hosting aanbieden voor een paar euro per maand zou ik zelf niet serieus nemen, maar wellicht zijn er uitzonderingen. Naast bovenstaande tips die de SEO betreffen is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoe back-ups geregeld zijn en hoe de bereikbaarheid en support is bij vragen of problemen.

Heb je je website, webshop, app of webapplicatie bij ons ondergebracht? Dan hoef je je natuurlijk sowieso geen zorgen te maken: wij hosten jouw applicatie op hoog niveau in samenwerking met onze gecertificeerde netwerkpartners!

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

silverstripe in europa

Hoe actief is SilverStripe in Europa?

Onlangs werd in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, de jaarlijkse Europese SilverStripe Conferentie gehouden onder de naam StripeCon.Zo’n 80 Europese bedrijven die in SilverStripe CMS & Framework ontwikkelen en mensen...

business proces

Hoe een business proces app je organisatie verder kan brengen

Bestaande informatiesystemen, het zijn vaak grote omvangrijke en complexe ERP systemen. Ze ondersteunen het bedrijfsproces en zijn dus niet weg te denken.

is daar geen app voor

Is daar geen app voor?

Stel je hebt een probleem of je zoekt iets? Wat doe je? Even googlen....of nog mooier, misschien is er wel een app voor.

SEO in 2017: Hoe je eindelijk die nummer 1 positie pakt