Hosting voor uw website: goedkoop of duurkoop?

Eric Hes

17 Maart 2014

U heeft een nieuwe website laten maken en heeft daar ook het nodige voor geïnvesteerd. Maar nu moet de website nog worden gehost. Het bedrijf dat de website heeft ontwikkeld biedt ook webhosting aan, maar u heeft gehoord dat shoppen voor hosting je behoorlijk wat kan besparen. Natuurlijk wil iedereen geld besparen, maar kan goedkoop in het geval van hosting geen duurkoop worden?

Er zijn hosting aanbieders die webhosting aanbieden voor 2 euro per maand, of misschien nóg goedkoper. Dat zou per jaar dus 20 á 25 euro zijn. Daar kun je dus veel mee besparen t.o.v. een aanbieder die 7 á 8 euro per maand vraagt. Je moet je echter afvragen wat die goedkope aanbieder nu kan bieden voor die prijs? Volgens mij niet veel, voldoen ze bijvoorbeeld aan de volgende (even door mijzelf opgestelde) basis vereisten:

  • Wordt er dagelijks een back-up gemaakt?
  • Is er een uptime garantie?
  • Staat de server en dus uw data in Nederland of in ieder geval Europa?

Om even op de laatste van deze drie punten in te gaan: al enkele keren ben ik mensen tegen gekomen die vol trots vertelden dat hun website op een server in de Verenigde Staten wordt gehost. Blijkbaar klinkt dat voor sommige mensen exotisch. Okay, veel goede dingen komen uit de Verenigde Staten en ook is het een aangename vakantiebestemming, maar voor hosting is het in veel gevallen af te raden. Ondermeer om de volgende redenen:

  1. Uw data staat gehost in de VS en valt daardoor ook onder de wetgeving van de VS. Deze is de laatste jaren flink aangepast waardoor de overheid zo'n beetje overal inzage in mag hebben.
  2. Ondanks de snelle verbindingen van tegenwoordig werkt de afstand hoe dan ook vertragend. Als het doelgebied van uw website ook de VS is, dan is hosting in de VS natuurlijk een voordeel, maar als uw doelgebied Nederland is, dan is hosting in de VS een onnodig vertragende factor. Uw website zal hier dan minder snel laden dan dat dezelfde server in Nederland zou staan.
  3. En dan misschien nog wel het grootste nadeel: hosting in de VS heeft een negatieve invloed op de positie van uw website in zoekmachines (Google). Dit komt doordat Google websites die gehost worden in het doelgebied voorrang geeft op websites die elders worden gehost. Google ziet dit aan het ip-adres van de website/server. Tevens heeft een tragere website (zie reden 2) een negatieve invloed op de SEO (zoekmachine resultaten). Ook hier geldt natuurlijk dat als uw doelgebied de VS is, dit nadeel een voordeel wordt.

Overigens noem ik de Verenigde Staten in dit artikel even als voorbeeld omdat daar veel (goedkope) hosting wordt aangeboden, maar dit geldt natuurlijk ook voor andere landen buiten het doelgebied van uw website.

Maar ook voor hosting in Nederland is het opletten geblazen. Ik wil niet zeggen dat goedkoop per definitie slechte kwaliteit is, maar er zijn wel heel veel cowboys op de hostingmarkt: van aanbieders die niet voldoende kennis van zaken hebben tot eenmansbedrijven die niet thuis geven bij storingen en andere calamiteiten omdat ze dan nét een weekje op het strand van Lloret de Mar liggen. Hosting is meer dan simpelweg een server in een datacenter plaatsen. Aan continuïteit en vooral veiligheid (worden consequent alle veiligheidsupdates geïnstalleerd?) worden steeds hogere eisen gesteld.

Daarnaast wordt hosting in de meeste gevallen aangeboden als shared (gedeelde) hosting. Dit betekent dat er op één server meerdere websites worden gehost, soms wel 200 tot 300 websites op één server. Daar is opzichzelf niets mis mee, het drukt de kosten en het bespaart schaarse ip-adressen. Maar dit wordt anders als er op de server waarop uw website wordt gehost ook een website wordt gehost die “foute” dingen doet, bijvoorbeeld spam verspreiden. Als deze andere website door een zoekmachine als Google wordt verbannen, dan kan dat ook negatieve gevolgen hebben voor de positie van uw website in zoekmachines. Google ziet namelijk dat uw website op dezelfde server staat als de “foute” website en dat kan uw website strafpunten opleveren of zelfs ook een verwijdering uit de zoekmachine!
Het is dus ook goed om er op te letten dat het hostingbedrijf van uw keuze goede voorwaarden en regels heeft en er ook op toeziet dat deze worden nageleefd door alle klanten.

U ziet: maak ook voor webhosting een weloverwogen keuze en kies niet lukraak voor de allergoedkoopste aanbieder. Eigenlijk is het vaak de beste keuze om hosting van uw website gewoon bij de bouwer van de website onder te brengen. Misschien niet de allergoedkoopste oplossing, maar wel de zekerheid dat de hosting voldoet alle technische en SEO eisen voor de website.

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

is daar geen app voor

Is daar geen app voor?

Stel je hebt een probleem of je zoekt iets? Wat doe je? Even googlen....of nog mooier, misschien is er wel een app voor.

silverstripe in europa

Hoe actief is SilverStripe in Europa?

Onlangs werd in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, de jaarlijkse Europese SilverStripe Conferentie gehouden onder de naam StripeCon.Zo’n 80 Europese bedrijven die in SilverStripe CMS & Framework ontwikkelen en mensen...

siri blog

Whatsapp berichten versturen met Siri

Halverwege september is iOS 10 uitgekomen. iOS 10 bevat een aantal handige nieuwe functies waarvan we er één uitlichten, het versturen van Whatsapp berichten met Siri.

Hoe kom ik bovenaan in Google?