Met HTTPS beter vindbaar in Google?

Eric Hes

5 December 2014

Normaal gesproken deelt Google maar weinig informatie over het algoritme dat ze gebruiken om zoekmachine positionering te bepalen. Echter, dit najaar bracht Google naar buiten dat ze websites die gebruik maken van een beveiligde https-verbinding gaan belonen met een hogere score in de zoekresultaten.

Dat meldt Google op zijn officiële blog. Met een HTTPS-verbinding moedigt Google het gebruik van betere beveiliging aan en zal het aftappen van data een stuk lastiger worden dan bij een "normale" verbinding.

Wat is het verschil?

U herkent een beveiligde website aan de extra S in de URL, dus HTTPS:

  • http://www.uwdomein.nl is een gewone website
  • https://www.uwdomein.nl is een beveiligde website

https image

Betekent dit dat alle websites moeten overstappen naar een beveiligde verbinding?

Volgens Google heeft in eerste instantie het wel of niet hebben van een beveiligde verbinding nog maar een kleine invloed op de positie in de zoekresultaten. Andere factoren, zoals de kwaliteit van de content, spelen nog altijd een belangrijkere rol. In de toekomst zal Google de site beveiliging echter een grotere rol laten spelen bij het bepalen van de positie in de zoekresultaten.

Het is dus wel duidelijk dat HTTPS een steeds grotere voorkeurspositie in gaat nemen, niet alleen voor Google maar ook voor bezoekers zien we dat privacy en beveiliging steeds belangrijker wordt. Een HTTPS website geeft een betrouwbaardere indruk door het versleutelicoontje dat wordt getoond in de adresbalk. In de meeste browsers wordt de adresbalk van HTTPS sites, afhankelijk van het certificaat dat wordt gebruikt, gedeeltelijk groen. Je kunt je voorstellen dat dit soort elementen bij vertrouwelijke zaken, zoals het doen van een online aankoop, meewegen bij de keuzes van bezoekers.

Er zijn dus meerdere signalen dat het gebruik van HTTPS voor uw website nu en in de toekomst positief kan uitpakken.

Ons advies: implementatie https wel of niet doen?

Onze conclusie is dat de overstap naar https wel degelijk interessant kan zijn, zowel voor de SEO als voor het uitstralen van vertrouwen richting de bezoekers van uw website. Maar het is ook weer afhankelijk van het type website en de branche waarin u werkzaam bent. Indien u een webshop heeft adviseren wij sowieso om zo snel mogelijk over te stappen naar https. Maar ook bij een website in een branche waar het uitstralen van vertrouwen essentiëel is, denk bijvoorbeeld aan beveiligingsbedrijven of bedrijven die financiëel advies geven, geeft HTTPS ons inziens een meerwaarde.
In overige gevallen kan https in de toekomst een steeds belangrijkere rol gaan spelen, maar vooralsnog is het zeker niet nodig om direct HTTPS te implementeren.

Technisch en financiëel

Voor de implementatie moet in ieder geval met de volgende zaken rekening worden gehouden:

  • Er moet worden geïnvesteerd in een SSL certificaat, de hoogte van deze investering hangt af van het type certificaat dat u wenst en de geldigheidsduur.
  • Het certificaat moet worden geïnstalleerd op uw webserver/hosting omgeving.
  • Alle interne links moeten worden worden gewijzigd naar HTTPS.

Wilt u meer informatie of een advies voor uw situatie? Neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

siri blog

Whatsapp berichten versturen met Siri

Halverwege september is iOS 10 uitgekomen. iOS 10 bevat een aantal handige nieuwe functies waarvan we er één uitlichten, het versturen van Whatsapp berichten met Siri.

nieuwe website

Een nieuwe website

Misschien was het u al opgevallen dat we een nieuwe website hebben. Misschien ook niet, want als dit überhaupt de eerste keer is dat u www.hestec.nl bezoekt dan weet u...

cons wordpress

De 5 belangrijkste nadelen van Wordpress

Is Wordpress een goed en gebruiksvriendelijk CMS? Ja!Geeft het kiezen van Wordpress als CMS je het bij het laten ontwikkelen van een nieuwe website een garantie op een vlekkeloos werkende...

Het belang van een goede website wordt nog steeds onderschat