De 5 belangrijkste nadelen van Wordpress

Stefan Hes

16 Februari 2015

Is Wordpress een goed en gebruiksvriendelijk CMS? Ja!
Geeft het kiezen van Wordpress als CMS je het bij het laten ontwikkelen van een nieuwe website een garantie op een vlekkeloos werkende website? Nee!

Onderstaand hebben we de 5 belangrijkste nadelen van Wordpress voor u op een rijtje gezet.

wordpress logo

1. Er zijn heel veel plugins

Een plugin is een uitbreiding op je website, een stukje extra software waardoor je website meer functionaliteit krijgt. Het mooie van Wordpress is de eenvoud van het systeem. Het is simpel, stabiel en werkt intuïtief.
Het nadeel van de eenvoud is het zeer beperkte aantal standaardfuncties dat beschikbaar is. Iedere gebruiker mist wel iets dus er zijn altijd plugins nodig. Er zijn gelukkig ontelbare plugins beschikbaar, dat is een groot voordeel en zo kan iedereen het systeem eigenlijk naar wens opbouwen. Echter, het installeren van plugins heeft zeker ook een keerzijde. 

  • Veel plugins zorgen voor een tragere website, het duurt langer voordat de website geladen is en dat heeft weer een sterk negatieve invloed op de ranking in zoekmachines.

  • Plugins kunnen slechte code bevatten. Veel plugins zijn gemaakt door amateurs en hobbyisten, wat gebeurt er met de plugin als de maker een andere hobby kiest?

2. Veel cowboys onder de Wordpress leveranciers

Doordat het optuigen van een op Wordpress gebaseerde website relatief simpel is zijn er heel veel aanbieders. Bedrijven die websites met het Wordpress CMS aanbieden zullen allemaal roepen dat ze veel Wordpress kennis hebben. Helaas is dat niet altijd zo. Doordat een basis website relatief makkelijk kan worden gemaakt zijn er veel 'cowboys', bedrijven die als er een probleem met de website is het probleem niet adequaat kunnen oplossen. Problemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat een plugin niet meer werkt (zie nadeel 1), het basis systeem moet regelmatig worden ge-update. Als een plugin niet tijdig wordt aaangepast aan de nieuwe versie kan dat tot problemen leiden. Wie lost dat op? 

3. Veiligheidsrisico

Hackers vinden het populaire WordPress aantrekkelijk om op zoek te gaan naar lekken waarmee bijvoorbeeld malware (reclame) verspreid kan worden. Door de vele plugins is een website waar Wordpress als CMS wordt gebruikt ook vaak kwetsbaarder.

4. Onderhoud

Er komen gemiddeld ongeveer 8 updates per jaar van Wordpress uit. Zoals eerder gezegd maakt vrijwel elke site die met Wordpress is gemaakt gebruik van plugins. Een update van het basissysteem kan er altijd voor zorgen dat een plugin niet meer werkt. Het updaten moet dus met veel beleid gebeuren. Het kost de nodige tijd en het brengt de stabliteit van de website in gevaar. Ook hier is de kennis van de leverancier weer van essentieel belang.

5. Kosten maatwerk

Wordpress is in eerste instantie gratis, maar wil je echt een perfecte website hebben, verandert dat al snel. De betere thema’s en plug-ins zijn vaak betaald. Functionaliteiten die niet in plugins beschikbaar zijn, zijn relatief duur omdat het op maat ontwikkeld moet worden en Wordpress voor de ontwikkelaar niet zo gestructureerd in elkaar zit als voor de eindgebruiker. Voor maatwerk is Wordpress over het algemeen niet de meest geschikte software.

De belangrijste conclusie:

"als u voor Wordpress kiest, let er dan op
dat u een leverancier met kennis van zaken kiest"

Staat u open voor andere CMS systemen? Overweeg dan eens SilverStripe.

Nieuwsgierig? Kijk op onze pagina over het SilverStripe CMS of lees dit blog over de activiteit van SilverStripe in Europa.

Tot slot, laat het duidelijk zijn dat wij Wordpress niet willen afkraken. In tegendeel, het CMS heeft ten opzichte van andere CMS-en ook heel veel voordelen. Kijk maar op de websites van de vele Wordpress aanbieders.

 

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

nieuwe website

Een nieuwe website

Misschien was het u al opgevallen dat we een nieuwe website hebben. Misschien ook niet, want als dit überhaupt de eerste keer is dat u www.hestec.nl bezoekt dan weet u...

roi panel

Wat levert mijn website op? De ROI van een website uitgelegd

Natuurlijk wil iedereen graag geld verdienen met een website. Uit onderzoek blijkt dat de meeste bedrijven geen idee hebben wat hun website eigenlijk oplevert.

tekst voor website

Zelf teksten schrijven voor uw website of toch maar laten schrijven?

Te vaak zien wij mooie websites waarin veel is geïnvesteerd, maar waarbij dan bezuinigd is op een essentiëel onderdeel: de teksten.

Nieuw Google beleid: Niet mobiel? Niet gevonden!