IDEAL heeft een broer: iDIN, een nieuwe online inlogmethode

Stefan Hes

12 November 2016

Dat iDEAL een broer zou krijgen was al een tijdje bekend. Op 11-11-2016 is het broertje geboren en hij heet iDIN. Met iDIN kunnen particuliere rekeninghouders zich vanaf nu online identificeren bij bedrijven (bijvoorbeeld webwinkels en overheids websites) die iDIN ondersteunen.

Jezelf online identificeren, dat betekent bewijzen dat je bent wie je zegt dat je bent. Er zijn vele methoden om je online identiteit bekend te maken. De meest toegepaste methode is een gebruikersnaam en wachtwoord, dat is echter zeker niet de meest veilige. Om de veiligheid beter te kunnen garanderen zijn er talloze alternatieve methoden. 
iDIN is een volledig nieuw alternatief. 

idin afbeelding

Wat is iDIN?

iDIN is een soort iDEAL, maar dan voor het controleren van persoonsgegevens. Je logt in zoals je met iDEAL doet, je wordt dus doorgestuurd naar de website van de bank en gebruikt je Rabo scanner, edentifier of ander middel dat je normaal gesproken gebruikt om een iDEAL betaling te doen. Je logt dus in bij de bank en de bank geeft vervolgens aan de organisatie waar je wilt inloggen (bijvoorbeeld een webwinkel) door wie je bent. De banken verstrekken gegevens zoals de naam, het adres, de leeftijd of het geslacht van de persoon die inlogt.

Oke, maar ehh...Dan weet een bank precies welke websites ik gebruik en weet de webwinkel dan wat mijn banksaldo is?
Nee, de banken garanderen de privacy. Organisaties die iDIN gebruiken krijgen geen toegang tot saldo- en transactiegegevens. Andersom krijgen de banken ook geen inzicht in de bezochte websites. Bij iedere iDIN actie zie je precies welke gegevens de website waarbij je inlogt van de bank ontvangt.

Een praktijkvoorbeeld

Stel je wilt een account aanmaken bij een webshop. Tot nu toe deed je dat door je e-mail adres en een wachtwoord op te geven. Nu kan dat anders:

  1. Je kiest iDIN als online identificatiemethode
  2. Je selecteert je eigen bank (bijvoorbeeld Rabo, ABN Amro, ING, SNS etc.)
  3. Je krijgt het iDIN scherm van je eigen bank te zien.
  4. Je logt in met het inlogmiddel van je bank (bijvoorbeel de Rabo scanner, ABN AMRO edentifier etc.).
  5. Je krijgt de gegevens die de webshop van je wil ontvangen te zien, deze zijn al ingevuld.
  6. Je klikt op akkoord.
  7. Je keert terug naar de website van de webshop

iDIN kan ook worden gebruikt voor leeftijdsverificatie, als je bijvoorbeeld op een website komt waar je alleen mag komen als je boven de 18 bent dan kan je met iDIN bewijzen dat je oud genoeg bent.

In animatiefilmpje kan je zien hoe het werkt:

Wat zijn de voordelen van iDIN?

De belangrijkste voordelen van iDIN zijn:

  • Als iDIN een succes wordt en op veel plaatsen gebruikt gaat worden hoef je niet meer talloze wachtwoorden te onthouden. Je logt op meerdere plekken op dezelfde manier in.
  • Het is vetrouwd, het ziet er uit als iDEAL.
  • Het is veilig, je hebt je ooit 'in het echt' gelegitimeerd bij een bank en dus kan de bank bevestigen dat jij degene bent die inlogt.
MEER WETEN OVER iDIN OP JOUW WEBSITE?
Neem contact op, we helpen je graag verder

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

Google mobile

Nieuw Google beleid: Niet mobiel? Niet gevonden!

Het is zover, sinds 21 april telt uw website niet meer mee indien deze nog steeds niet mobielvriendelijk is! De mobielvriendelijkheid van websites is sinds 21 april een rankingsfactor in...

welk cms moet ik kiezen

Welk CMS moet ik kiezen?

Vorige week werden wij benaderd door een startend bedrijf. Men wilde een WordPress website, de vraag was of wij deze konden leveren.

bitcoin blockchain

Rijk worden met Bitcoin en Blockchain

Bitcoin en Blockchain, je hoort er steeds vaker over. Maar wat is het nu eigenlijk en wat kun je ermee? En kun je er rijk mee worden?

Goedkope hosting is vaak funest voor SEO