Rijk worden met Bitcoin en Blockchain

Eric Hes

30 Mei 2017

Stel, je hebt in januari 2011 voor 100 euro aan Bitcoins gekocht. De waarde van een Bitcoin was toen zo’n 25 eurocent, dus voor 100 euro kocht je 400 Bitcoins. Op dit moment (mei 2017) schommelt de waarde van één Bitcoin rond de 2000 euro. Jouw 400 in 2011 gekochte Bitcoins zouden dus nu, zo’n 6,5 jaar later maar liefst 800.000 euro (ja je leest het goed: 8 ton) waard zijn!

rijk worden met bitcoin

Als, als, als... Als we in de toekomst konden kijken waren we allang schatrijk geweest. Maar er zullen door de Bitcoin dus zeker mensen (multi)miljonair zijn geworden. Zoals de Noor Khristoffer Koch. In 2009 schreef hij een scriptie over de toen net geboren Bitcoin. Om zich er in te verdiepen kocht hij voor 20 euro 5000 Bitcoins (ja, in 2009 waren ze nog maar een fractie van een cent waard). Hij vergat ze, maar toen hij ergens in 2013 hoorde dat de Bitcoin op dat moment een waarde had van zo’n 200 euro herinnerde hij zich zijn aankoop weer en gelukkig ook het wachtwoord (Bitcoins worden bewaard in een versleuteld bestand). Hij verkocht 1000 van zijn 5000 Bitcoins en kocht er een fraai appartement van in het centrum van Oslo!

Okay, maar wat zijn nu eigenlijk Bitcoins?

Bitcoin is een electronische munt, digitaal geld. Je kunt het zien als “geld in de cloud”. Het revolutionaire van de Bitcoin is vooral dat er geen centrale instantie, zoals een centrale bank of overheid is die de touwtjes in handen heeft. In plaats daarvan beheren de computers van alle deelnemers samen het systeem en moeten de transacties goedkeuren. Op de alle computers in het wereldwijde netwerk bevind zich een kopie van het digitale grootboek waarin alle transacties worden geregistreerd. Bij iedere transactie controleren alle computers in het netwerk of de transactie klopt en pas als alle computers het eens zijn kan de transactie uitgevoerd worden. Deze controle gebeurt volledig digitaal en is een kwestie van seconden. Transacties worden dus vrijwel realtime uitgevoerd, anders dan bij banken waar dit vaak een dag duurt.

Blockchain

Dit systeem, een netwerk van computers die samen een digitaal grootboek beheren, noemen we Blockchain en dat is eigenlijk waar ik in deze blog naartoe wil. Met Blockchain is namelijk nog veel meer mogelijk dan alleen deze digitale munt. Met Blockchain kun je eigenlijk alle transacties waar nu een derde partij tussenzit, zoals een overheid, een bank, een notaris, een accountant etc. regelen. Denk aan toepassingen voor: aandelen, eigendomsakten (bijvoorbeeld van een woning), belastingen en toeslagen, energie of online stemmen. Door gebruik te maken van Blockchain bespaar je werk, kosten en vooral bureaucratie!

Om Blockchain en zijn mogelijkheden begrijpelijk uit te leggen heeft Dutchchain onderstaande video gemaakt.

In een volgende blog wil ik wat verder ingaan op Blockchain met een voorbeeld uit de praktijk.

En Bitcoin... is het interessant om daar in te stappen of het als betaalmethode aan te bieden in je webshop?

betalen met bitcoins

Lastige vraag. De waarde van de bitcoin fluctueert momenteel zoveel dat het hem eigenlijk minder geschikt maakt als stabiel betaalmiddel. Er zijn al diverse webshops die betalen met Bitcoins aanbieden en ook in fysieke winkels en gelegenheden kun je soms met Bitcoins betalen via een Bitcoin wallet op je mobiele telefoon. Maar het zal nog wel even duren voordat het grote publiek de Bitcoin gaat gebruiken. Neemt niet weg dat in (ontwikkelings)landen met een slecht of duur bankensysteem de Bitcoin een uitkomst kan zijn.

En beleggen in Bitcoins?

bitcoin koers

Als je dus ergens in 2009 – 2011 voor een handjevol euro's Bitcoins had gekocht, dan kon je nu een behoorlijk vermogen hebben. Maar nu instappen? Door de fluctuatie is het zo risicovol dat je eerder van gokken kan spreken in plaats van beleggen. Ik zou het in ieder geval niet doen met grote sommen geld. Nu, 30 mei 2017 10:25 is één Bitcoin 2038 euro waard.
Maar dat zou later vandaag zomaar weer een paar honderd euro lager kunnen zijn. Of misschien morgen gehalveerd...

Update: nieuwe video over Blockchain

De Volkskrant heeft deze week ook een video gepubliceerd waarin men op speelse wijze Blockchain begrijpelijk probeert te maken. Want, zegt De Volkskrant: "uiteindelijk krijgen we allemaal met Blockchain te maken, dus het is belangrijk dat je weet wat het is".

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

Google mobile

Nieuw Google beleid: Niet mobiel? Niet gevonden!

Het is zover, sinds 21 april telt uw website niet meer mee indien deze nog steeds niet mobielvriendelijk is! De mobielvriendelijkheid van websites is sinds 21 april een rankingsfactor in...

chatbot kunstmatige intelligentie

Wat is een chatbot en wat kan deze doen voor jouw bedrijf?

Wellicht heb je de term chatbot de laatste tijd vaker horen vallen? Dat kan kloppen want de chatbot lijkt opeens hot te zijn sinds Facebook, Microsoft, Apple etc.

webhosting

Goedkope hosting is vaak funest voor SEO

Als het even kan wil je bovenaan staan in Google of in ieder geval boven je directe concurrenten.

Het verschil tussen het oude en nieuwe werken en denken