De Europese SilverStripe conferentie 2017

Eric Hes

19 Oktober 2017

StripeCon EU op Malta

Op 13 en 14 oktober werd op Malta de jaarlijkse SilverStripe conferentie gehouden onder de naam StripeCon EU (www.stripecon.eu). Ik was de gelukkige om daar namens Hestec bij aanwezig te zijn. SilverStripers (developers en ander mensen die op één of andere manier met SilverStripe werken) uit heel Europa én mensen van SilverStripe Ltd. uit Nieuw-Zeeland waren aanwezig. Naast de interessante en leerzame presentaties is het leuk om veel mensen "in levende lijve" te ontmoeten die je regelmatig "spreekt" op de online community. Want de SilverStripe community is een zeer actieve. Vrijwel dagelijks wisselen we online ervaringen uit, helpen we elkaar met vraagstukken en problemen etc. Kortom, de voordelen van open source met een actieve community, aangestuurd door een vooruitstrevend bedrijf: SilverStripe Ltd.

stripecon europe

Wat waren de nieuwtjes en trends?

SilverStripe 4

Al lange tijd wordt gewerkt aan de opvolger van SilverStripe 3. Eerder dit jaar zijn reeds diverse bèta versies van SilverStripe 4 uitgebracht en begin oktober is versie bèta 4, de eerste release candidate gelanceerd. De officiële eerste zogenoemde stable versie wordt nog dit jaar verwacht. Het CMS van SilverStripe 4 lijkt wat "look & feel" betreft op zijn voorganger: een overzichtelijk en gebruiksvriendelijk CMS, maar "onder de moterkap" is er veel nieuwe functionaliteit toegevoegd en verbeterde performance. Zo is voor het CMS o.a. overgestapt van jQuery naar React JS. Daarnaast is het helemaal geschikt om op het nieuwe PHP7 te draaien, welke aanzienlijk sneller is dan PHP5 (PHP6 is door diverse problemen nooit officieel gelanceerd).
Een andere belangrijke verbetering van SilverStripe 4 is dat het CMS helemaal responsive is en dus ook op tablet en mobiel veel beter te gebruiken is. Bovendien zal SilverStripe 4 door het leven gaan als zogenoemd headless CMS, dit wil zeggen dat het geen CMS is voor alleen web, maar een Content Management Systeem voor uiteenlopende applicaties voor alle typen devices.
Wij van Hestec zijn al geruime tijd aan het testen met SilverStripe 4 en zodra de eerste stabiele versie uitkomt zullen we dan ook snel de overstap maken.

headless cms

GraphQL

Een andere interessante presentatie was die over GraphQL. Dit is een nieuwe techniek om API's te implementeren in web en app, ontwikkeld door de developers van Facebook. GraphQL biedt diverse voordelen ten opzichte van het tot nu toe vrijwel altijd gebruikte gebruikte REST. Het wordt te lang en te technisch om hier alle ins en outs van GraphQL te benoemen, maar het komt er in het kort op neer dat het sneller en flexibeler is dan REST. Het zit in ieder geval standaard in SilverStripe 4 is in de toekomst essentieel voor een headless CMS.
Wil je er toch meer over weten, kijk dan eens op de officiële GraphQL website: graphql.org

StripeCon EU wederom een succes

Daarnaast waren er diverse presentaties over nieuwe modules, tips voor het testen van nieuwe applicaties en diverse interessante en leerzame cases van collega SilverStripe ontwikkelaars. Tijdens de sociale activiteiten werden ervaringen en adviezen uitgewisseld. Zo vertelden bijvoorbeeld collega's uit Zweden over een aantal fintech projecten die zij met gebruik van SilverStripe uitvoeren voor een Zweedse bank.

Kortom, het was weer een geslaagd en uitermate goed georganiseerd evenement. Op naar StripeCon EU 2018, na Linz (Oostenrijk), Londen, Ljubljana (Slovenië) en Valletta (Malta) in weer een andere stad ergens in Europa.

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

bovenaan in google

Hoe kom ik bovenaan in Google?

Een vraag die ons met grote regelmaat gesteld wordt is: “Hoe kom ik bovenaan in Google?”.Helaas is het stellen van deze vraag een stuk makkelijker dan het beantwoorden ervan.

kuddedieren

Gebruikers van Wordpress zijn kuddedieren

Een krachtige stelling! of misschien toch niet zo? Want zijn we niet allemaal een beetje kuddedieren? Ja, de meesten van ons zijn wel een beetje kuddedieren maar gebruikers van Wordpress...

amp blog promo image2

Accelerated Mobile Pages (AMP) van Google, wat is het en wat doet het?

Het is niet nieuw, het is wel nog heel onbekend. Dit is de reden dat we in dit blog artikel aandacht besteden aan de Accelerated Mobile Pages.

Hoe een business proces app je organisatie verder kan brengen