Vind de juiste zoekwoorden voor uw website of webshop

Stefan Hes

27 Oktober 2014

Wist u dat ongeveer 75% van de mensen die op internet zoekt nooit verder kijkt dan de eerste pagina van de zoekresultaten? Het geeft het belang aan om, als mensen op specifieke zoekwoorden zoeken, op deze eerste pagina te staan en dan ook nog graag met een goede wervende tekst zodat degene die zoekt als het ware wordt verleid om te klikken.

Er zijn 2 manieren om bovenaan te komen in de zoekresulaten.

  • U kunt gebruik maken van een betaalde optie, dit wordt SEA genoemd
    (SEA = Search Engine Advertising)
  • U kunt uw website zodanig optimaliseren dat deze automatisch hoog in de zoekresultaten komt, dit wordt SEO (Search Engine Optimization) genoemd.

Bij SEA betaalt u aan Google, u adverteert feitelijk op Google en u betaalt per klik, indien iemand dus op uw advertentie klikt om naar uw website te gaan betaalt u daar een bedrag voor.
De laatste optie (SEO) vergt wat tijd en wellicht moet u een specialist inschakelen om u te helpen maar u betaalt niet aan Google voor het tonen van uw website in de zoekresultaten. In dit artikel gaan we vooral in op SEO en dan met name op het vinden van de juiste zoekwoorden voor uw website of webshop.

SEO introductie

Alleereerst even de definitie van SEO. Wikipedia geeft de volgende definitie: “het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) casu quozoekterm(en).”

Er zijn op het internet zo'n 644 miljoen actieve websites, het is dus belangrijk om goed na te denken over een goede strategie om bij de eerste 10 resultaten in de zoekmachine te komen.
Het goed scoren in een zoekmachine wordt eigenlijk bepaald door 2 belangrijke factoren:

  • De website moet technisch goed in elkaar zitten. Een vakkundige website ontwikkelaar zal een website als hij deze ontwikkelt optimaliseren voor zoekmachines. U krijgt dan dus een zogenaamde SEO vriendelijke website.
  • Het schrijven of laten schrijven van goede teksten waarin sleutelwoorden waarop u gevonden wilt worden op de goed plaatsen en in de juiste hoeveelheid terug komen in uw tekst.

Zoals eerder aangegeven gaan we in dit artikel uitleggen hoe u de juiste zoekwoorden kunt vinden voor uw website.

Kwalitatieve zoekwoorden

Er zijn voor uw business waarschijnlijk een groot aantal zoekwoorden te vinden maar hebben deze ook allemaal dezelfde kwaliteit. Een kwalitatief goed zoekwoord heeft de volgende eigenschappen:

  • Het brengt potentiële klanten naar uw website of webshop, klanten die echt geïnteresseerd zijn in datgene wat u aanbiedt.
  • Ze helpen u om hoog in de zoekresultaten te komen.

Zoekwoorden onderzoek

Het vinden van kwalitatieve zoekwoorden begint met zelf maken van een lijst. Stel uzelf de vraag: “waar zou men op zoeken als men mijn diensten of producten wil kopen”. Maak een lijst van woorden of woordcombinaties waarvan u denkt dat mensen daar wellicht op zoeken.

Om de lijst met zoekwoorden te testen op kwaliteit heeft Google een handig hulpmiddel ontwikkeld: “De zoekwoordplanner”. De zoekwoordplanner geeft inzicht in hoe mensen zoeken. Om toegang te krijgen tot de zoekwoordenplanner van Google dient u een account aan te maken bij Google Adwords. Zolang u geen advertenties binnen dit account aanmaakt is een Adwords account gratis, u kunt dus gratis gebruik maken van de zoekwoordplanner.

U vindt de zoekwoordenplanner onder hulpprogramma's:
zoekwoordenplanner

Stap 1: Nieuwe ideeën voor zoekwoorden en advertentiegroepen zoeken

zoekwoordenplanner stap1

 

Stap2: Vul de zoekwoorden planner in en analyseer de resultaten

1. Kopieer de zoekwoorden van de lijst die je hebt gemaakt
2. Selecteer het land of de regio (meerdere landen of regio's mogelijk)
3. Selecteer de taal
4. Klik op 'Ideeën opvragen'
5. Bekijk de suggesties van Google onder de 'zoekwoordideeën' tab

zoekwoordenplanner stap2

zoekwoordenplanner stap3

Door deze stappen te volgen heeft u ween goed beeld van het zoekvolume per zoekwoord combinatie en ziet u tevens wat het niveau van concurrentie. Hoog wil zeggen dat er veel concurrentie is op dit zoekwoord. Google toont onder de lijst met door u ingevulde zoekwoorden tevens een lijst met suggesties. Neem deze lijst door, het geeft u wellicht goede ideeën voor nieuwe zoekwoorden.

 

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

hosting

Hosting voor uw website: goedkoop of duurkoop?

U heeft een nieuwe website laten maken en heeft daar ook het nodige voor geïnvesteerd. Maar nu moet de website nog worden gehost.

webhosting

Goedkope hosting is vaak funest voor SEO

Als het even kan wil je bovenaan staan in Google of in ieder geval boven je directe concurrenten.

amp blog promo image2

Accelerated Mobile Pages (AMP) van Google, wat is het en wat doet het?

Het is niet nieuw, het is wel nog heel onbekend. Dit is de reden dat we in dit blog artikel aandacht besteden aan de Accelerated Mobile Pages.

5 dingen die in 2015 gaan doorbreken op mobiel