Welke webwinkel software? OpenCart vergeleken met Magento

Stefan Hes

16 Oktober 2013

Het laatste blog dat ik schreef ging over alles wat er bij het opstarten van een webshop komt kijken. Ik hoop dat ik u door het lezen van deze blog niet afgeschrikt heb maar juist geënthousiasmeerd heb.

In deze blog wil ik u wat meer vertellen over de keuze van de software voor uw webwinkel. Hoewel wij als internetbureau zelf geen webwinkel voor onze klanten hebben, hebben wij wel veel verschillende software pakketten bekeken. Ik neem u graag mee in het proces dat wij doorlopen hebben om te bepalen welke software wij het meest geschikt vonden voor onze klanten.

In de begintijd van ons bedrijf hebben wij zelf webwinkel software ontwikkeld, al snel kwamen we er achter dat het heel veel ontwikkeltijd kostte om alle gewenste functionaliteit toe te voegen. De snelheid waarmee veel gebruikte opensource pakketten nieuwe en goede functionaliteit toevoegde konden wij niet bij houden. We zijn dus tot de conclusie gekomen dat het beter is om een pakket te gaan leveren waar een grote community mee en aan werkt. Wij hebben er in 2012 voor gekozen om ons te specialiseren in één specifiek pakket. Om te bepalen welk software pakket dat dan zou moeten zijn hebben we destijds een lijst opgesteld met opensource webshop software die in aanmerking zouden kunnen komen. Op deze eerste lijst stonden pakketten als:

 • Magento
 • OpenCart
 • Prestashop
 • CS-Cart
 • Zen cart
 • Virtuemart
 • os Commerce

We hebben ook gekeken of de plug-ins die er zijn voor CMS systemen wellicht zouden kunnen voldoen voor onze klanten, in dat kader hebben we bijvoorbeeld gekeken naar WooCommerce (een plug-in voor WordPress en Ubercart en Drupal Commerce (voor Drupal). Al snel kwamen we tot de conclusie dat de plugins niet alle functionaliteit boden die de 'totaal' pakketten boden, deze laatste groep viel voor ons dus af.

De pakketten uit het eerste lijstje hebben we in eerste instantie beoordeeld op gebruiksvriendelijkheid van het beheerpanel. De filosofie van Hestec internetdiensten is dat software duidelijk en intuïtief moet zijn, als gebruiker moet je snel aan de slag kunnen en eigenlijk nauwelijks een handleiding nodig hebben. Op basis van dit criterium en de geboden functionaliteit bleven er voor ons 2 kandidaten van het eerste lijstje over, namelijk OpenCart en Magento. Beide pakketten hebben een overzichtelijke beheer interface en bieden vrijwel alle functionaliteit die een moderne webshop moet hebben.

We hebben ons selectieproces dus vervolgd met OpenCart en Magento. Voordat ik u meeneem in de vergelijking van deze pakketten kan ik met een vrij grote zekerheid zeggen dat beide pakketten waarschijnlijk leveren waar u als webwinkelier naar op zoek bent. Ze bieden beiden namelijk zeer veel functionaliteit en we kunnen ons bijna niet voorstellen dat u iets wilt wat één van deze pakketten niet ondersteunt.

Vergelijking OpenCart vs. Magento
Als ik het complete vergelijkingsrapport in deze blog zou opnemen wordt de blog veel te lang, ik wil slechts een paar (voor ons) belangrijke verschillen laten zien. Verschillen op basis waarvan wij onze keuze uiteindelijk hebben bepaald.

Vergelijking van de mogelijkheden
OpenCart heeft een zeer uitgebreide lijst van mogelijkheden, bovendien zijn er vele plugins beschikbaar dus als iets niet kan dan is er in veel gevallen wel een kwalitatief goede plug-in beschikbaar. Voor veel plugins moet worden betaald, dit kan als nadeel gezien worden maar wij zien dit juist als voordeel. Het zorgt voor een betere kwaliteit en wij kunnen de ontwikkelaar van de plug-in aanspreken als iets niet goed werkt, bij gratis aanbieders gaat dat toch wat lastiger. De zoekfunctie van OpenCart is erg goed. Een test heeft uitgewezen dat deze sneller werkt dan die van Magento.

Magento heeft iets meer functionaliteit in zijn basis versie (zoals bijvoorbeeld klantgroepen en productvergelijkingen), echter voor OpenCart bestaan goede plugins voor deze functies. De SEO mogelijkheden van Magento zijn goed, maar dat geldt ook voor OpenCart. Op dit onderdeel doen ze eigenlijk niet voor elkaar onder.

Installatie
Een installatie van OpenCart en het configureren van een OpenCart winkel is veel minder tijdrovend dan Magento. De systeemvereisten voor OpenCart zijn ook lager, in omvang (MB's) is Magento ongeveer 2 keer groter dan OpenCart. Doordat de installatie van OpenCart minder tijdrovend is en de eisen die aan het systeem waarop het draait worden gesteld lager zijn liggen de initiële kosten voor het opzetten van een webwinkel op basis van OpenCart veel lager dan bij een Magento shop.

Integratie van het design
Ook het integreren van een webdesign is in OpenCart makkelijker dan in Magento. Ook hier geldt dus weer dat dit bij OpenCart minder tijdrovend is en dus goedkoper is voor de klant.

Gebruiksgemak
Zowel Magento als OpenCart hebben een overzichtelijke gebruikersinterface (voor de beheerapplicatie). Doordat in OpenCart veel icoontjes worden gebruikt (bijvoorbeeld voor opslaan, kopiëren of verwijderen) voelt de gebruikersinterface prettiger en intuïtiever aan dan Magento. Magento heeft voor dergelijke functies knoppen die allemaal dezelfde kleur hebben. De gebruikersinterface van Magento lijkt in eerste instantie ingewikkelder en uitgebreider, het kost iets meer tijd om hier wegwijs in te worden.

Community
Beide pakketten hebben een grote community (groep van gebruikers- en ontwikkelaars). De community van Magento is groter maar die van OpenCart is zeker groot genoeg om snel andere gebruikers naar hun ervaringen te vragen (bijvoorbeeld in forums).

Beschikbare plug-ins/modules
Plug-ins zijn extra modules die kunnen worden geïnstalleerd als uitbreiding op de basisversie. Magento heeft meer plug-ins & modules omdat de community groter is, maar wij zijn bij onze vergelijking niets tegengekomen waarvoor je echt de ene of de andere moet kiezen.

Onze keuze

Zoals waarschijnlijk al duidelijk is geworden zijn zowel OpenCart als Magento een goede keuze voor het runnen van een professionele webshop. Wij hebben er bewust voor gekozen om ons te specialiseren in OpenCart. De belangrijkste redenen hiervoor zijn:

 • De mooiere gebruikersinterface.
 • Het kostenaspect, een installatie kost minder tijd en dus zijn de kosten voor de klant lager. Ook aan de hardware waarop de shop moet draaien worden minder eisen gesteld.
 • Doordat de installatie en configuratie eenvoudiger is, is de kans op storingen ook kleiner.

Tot slot nog wat tips voor de webwinkelier.
waar moet u opletten bij het selecteren van goede webwinkel software?

 • Maak een lijst van eisen en wensen en geef aan welke echt belangrijk zijn en welke minder belangrijk.
 • Bekijk demo's van de beheerapplicatie en beoordeeld deze op gebruiksvriendelijkheid. U moet veel met het systeem werken dus het is belangrijk dat het prettig aanvoelt.
 • Let op de kwaliteit en uitbreidbaarheid, een hele goedkope oplossing lijkt misschien interessant maar kunt u met die oplossing ook doorgroeien?
 • Naast de opensource oplossingen zijn er ook genoeg niet opensource toepassingen. Het grote voordeel van een opensource oplossing is dat het bijna onbeperkt is uit te breiden en dat er een zeer grote community met dezelfde software werkt, er is dus veel kennis. Als u voor een niet opensource oplossing kiest bent u voor een groot deel afhankelijk van de functionaliteit die u leverancier (in de toekomst) in het pakket stopt. De leverancier bepaalt dus de richting van het pakket.
 • Let er op dat u zelf de baas blijft over uw data. Bij sommige online oplossingen kunt u uw data niet exporteren. U kunt dan nooit meer overstappen naar andere software tenzij u alle data handmatig opnieuw gaat invoeren.

Andere blogs die je wellicht interessant vindt

tekst voor website

Zelf teksten schrijven voor uw website of toch maar laten schrijven?

Te vaak zien wij mooie websites waarin veel is geïnvesteerd, maar waarbij dan bezuinigd is op een essentiëel onderdeel: de teksten.

siri blog

Whatsapp berichten versturen met Siri

Halverwege september is iOS 10 uitgekomen. iOS 10 bevat een aantal handige nieuwe functies waarvan we er één uitlichten, het versturen van Whatsapp berichten met Siri.

Google mobile

Nieuw Google beleid: Niet mobiel? Niet gevonden!

Het is zover, sinds 21 april telt uw website niet meer mee indien deze nog steeds niet mobielvriendelijk is! De mobielvriendelijkheid van websites is sinds 21 april een rankingsfactor in...

Welk CMS moet ik kiezen?