Een verzameling van projecten waar we trots op zijn

Opdrachtgever: Comité 40 45
Project: Speurtocht app 'Oorlog in Hoorn'

Een app over de stad Hoorn in oorlogstijd. Hestec ontwikkelde deze app in opdracht van comité 40-45 en met financiële steun van de gemeente Hoorn. 
De app bestaat uit 2 gedeelten: 
1. een speurtocht door de stad bedoeld voor de basisschoolgroepen 7 en 8
2. Een wandeltocht langs de oorlogsmonumenten met als doelgroep volwassenen.

Website Comité 40 45

Het project

De speurtocht
De speurtocht heeft een duidelijk educatief karakter. Het doel is om het verhaal van de 2e wereldoorlog te vertellen aan de kinderen van nu.

De twee hoofdpersonen, Freek en Anna, vertellen een verhaal over de oorlog in Hoorn. Het verhaal begint met het schokkende nieuws dat hun ouders, die in het verzet zitten, zijn opgepakt door de duitsers. Door de speurtocht te lopen volg je de vrachtwagen waarin de ouders van Freek en Anna opgesloten zitten. De speurtocht leidt de kinderen langs een aantal plekken waar zich in de oorlog iets heeft afgespeeld. Bij elke plek hoort en verhaal en na het lezen van het verhaal volgt een opdracht. Elke opdracht levert een deel van de code op die nodig is om de ouders van Freek en Anna te bevrijden.
Nadat alle 9 opdrachten zijn gedaan heeft men de complete code en kan men op het eindpunt van de speurtocht de deur van de vrachtwagen openen.
Tijdens de opdrachten wordt ook een foto album gevuld, bij elke foto die in het album komt wordt een verhaal verteld. Het foto album kan na het lopen van de speurtocht in de klas worden behandeld, het foto album is dus vooral bedoeld als ondersteunend lesmateriaal.

De wandeltocht
Het wandeltocht gedeelte is bedoeld voor volwassenen. De wandeltocht markeert een aantal belangrijke punten (monumenten en locaties waar in de 2e wereldoorlog iets is gebeurd) op de kaart. Bij elk punt wordt een verhaal vertelt, op deze manier leert men wat er zich in Hoorn heeft afgespeeld tijdend de tweede wereldoorlog.

app images

Hoe de app werkt
In deze app wordt gebruik gemaakt van de kaartfunctie in combinatie met de GPS functie. De kinderen krijgen telkens een stukje van de route te zien, ze volgen dat stukje naar de volgende opdracht. Zodra men binnen een straal van ongeveer 20 meter van de opdrachtlocatie is verschijnt er een foto op de telefoon. De foto toont de opdracht locatie (bijvoorbeeld een plaquette of een monument). Doordat de kinderen de foto zien kunnen ze om zich heen kijken en zoeken naar hetgeen ze op de foto zien. Zodra ze het hebben gevonden klikken ze op de foto, het bijbehorende verhaal van Freek en Anna verschijnt dan. Nadat men het verhaal heeft gelezen verschijnt de opdracht die dus een code oplevert. De code vult men in en vervolgens verschijnt een nieuw stukje van de looproute. Op deze manier kan de hele route gelopen worden en de complete code worden achterhaald.

Bekijk de app flyer van Comité 40 45

In de media

Een reportage van omroep Weeff:

Artikel in het Noord-Hollands Dagblad:

artikel nhd