Standaard versus maatwerk software

Wat is standaard software?

Standaard softwarepakketten zijn softwarepakketten die al bestaan en af zijn. Je kunt deze implementeren in jouw bedrijf. De softwarepakketten worden vaak voor meerdere sectoren, branches en bedrijven gemaakt. Ze zijn dus vaak wat algemener, hebben veel functionaliteit en zijn complex. Meestal kunnen ze wel redelijk worden afgestemd op jouw bedrijfsvoering maar bijna nooit voor 100%. 

Het volgende geldt zeker niet altijd maar is wel vaak het geval: Je krijgt veel meer functionaliteit dan je nodig hebt en gaat gebruiken en de functionaliteit die je wel gaat gebruiken voldoet vaak niet voor 100%.

Wat is maatwerk software?

Maatwerk software wordt volledig ontwikkeld op basis van de wensen, behoeften, eisen en verwachtingen van de klant. Bij ontwikkeling op maat moet de applicatie vanaf het begin opgebouwd worden. De technologie wordt wel steeds beter en er komen meer standaarden waardoor veel 'blokken' van functionaliteit hergebruikt kunnen worden. Software op maat laten maken is het laatste decennia goedkoper geworden.